ANTHURIUM – Floarea Flamingo


Denumire stiintifica: Anthurium

Denumiri comune: Floarea Flamingo

Familie: Araceae

Origine:Columbia, Ecuador, Brazilia, America Centrala si de Sud

 Image

Aspect si prezentare: Planta perena, avand radacini sub forma de rizomi si frunze de cca 30 cm lungime, lanceolate sau cordiforme, la capatul unor petioluri lungi si viguroase, Anthurium, cucereste prin florile sale deosebite, de forma unor spate carnoase, de culoare alba, rosie sau roz, de 10-15 cm diametru, decorate cu un spadice central, spiralat (sub forma de tirbuson) si aspect punctat.

 

Conditii de ingrijire/cultivare: In ultimii ani a capatat un loc important in colectiile pasionatilor din tara noastra, datorita numarului mare de hibrizi aparuti, care sunt bine adaptati la conditiile noastre climaterice.

 

Anthuriumului ii place mult caldura…

…in nici un caz ea nu trebuie sa scada sub 15 grade Celsius.
Temperatura ideala pentru anthurium este de 25 de grade Celsius, in conditii de umiditate ridicata. Umiditatea se obtine usor, pulverizand periodic planta cu apa. Udati des in perioada verii, lasand suprafata solului sa se usuce putin intre doua udari.

In niciun caz apa nu trebuie sa balteasca in ghiveci, frunzele se vor ingalbeni, uneori apar pete nerge sau maronii, iar radacinile vor incepe rapid sa putrezeasca. Iarna udarile se raresc, iar planta va intra intr-o perioada de semi-repaus.

Are nevoie de lumina intensa pentru a inflori, dar pe timpul verii se va feri de razele directe ale soarelui, care-i pot arde florile si frunzele. Iarna se poate tine chiar pe pervaz, lumina primita in perioada rece o ajuta sa produca flori in mod neintrerupt.

 

Nu tolereaza arsita, caldura in exces afectand-o in sensul ofilirii rapide a florilor si brunificarii frunzelor. O temperatura considerata propice pentru cultivarea Florii Flamingo trebuie sa se situeze intre 18 si 25 grade Celsius. Peste limita superioara a acesti temperaturi planta necesita pulverizari dese cu apa la temperatura camerei, dar numai pe fata superioara a frunzelor.

Umiditatea atmosferica ridicata o va ajuta sa suporte mai usor caldura excedentara.

Este mare iubitoare de apa in intervalul iunie-august, cand necesita o udare la fiecare 3 zile, primavara si toamna udati-o saptamanal si doar daca pamantul s-a uscat un pic la suprafata. Iarna udarile se vor face cu parcimonie, excesul de umezeala din sol, riscand putrezirea rapida a radacinilor.

 

Fiind una din plantele acidofile, necesita un substrat de cultura pe baza de pamant de ericacee, mranita maruntita si turba, ultima componenta ajutand si la obtinerea unui pH usor acid, de care Anthurium are nevoie pentru dezvoltarea unui frunzis sanatos si a unei infloriri bogate si de durata.

 

Anthurium este una din acele plante de interior, pentru care fertilizarea joaca un rol important. Adminsitrarea, in perioada de vegetatie (din aprilie pana in octombrie), a unui ingrasamant lichid pentru plante acidofile, se va observa prin cresterea numarului de flori si a bogatiei frunzisului format.

 

Inflorirea poate avea loc tot timpul anului, daca ii sunt indeplinite conditiile de lumina si caldura si daca dispune de suficiente substante nutritive in substrat. Unele exemplare sunt trecute iarna, printr-un usor repaus, timp in care sunt tinute la temperaturi scazute, in jur de 14�16 grade Celsius si se stopeaza administrarea de fertilizanti.

 

Anthurium se inmulteste numai prin separarea tufelor. Aceasta operatiune se face primavara, o data cu schimbarea substratului. Puii detasati de langa planta matura, se planteaza in recipiente mici, in substrat pe baza de turba.

 

Desi teoretic se poate propaga si prin seminte, datorita dificultatii sale, aceasta metoda este rezervata in fapt numai specialistilor sau celor experimentati.

 

Trucuri si sfaturi speciale: Schimbati in fiecare primavara pamantul plantelor tinere, iar plantele mature transplantati-le in recipiente ceva mai mari la fiecare 2 ani.

Pulverizati periodic frunzele, in anotimpul cald, folosind apa dedurizata, apa calcaroasa producand adesea pete insetetice.

Ghiveciul pentru cultura nu trebuie sa fie prea mare ca volum si este de preferat unul mai putin inalt, dar mai lat, cu orificii mari si numeroase de evacuare a apei.

Vara veti aseza vasul pe un suport deasupra unei tavi cu apa, fara posibilitatea acesteia de a se infiltra in sol, ci numai de a se obtine o atmosfera vaporoasa. Anthurium solicita vara udari periodice abundente, dar cu perioaea de respiro intre ele. Udati numai atunci cand solul se usuca superficial la suprafata.

Pulverizarile sunt benefice pe frunze (dar cat mai rar pe flori), cu apa la temperatura camerei. Apa dura, cu un continut mare in saruri de calciu, provoaca patarea inestetica a frunzelor, iar apa rece genereaza aparitia unor boli foliare – necrozari si patari brun-cafenii. Plantele sunt receptive la fertilizari foliare si la sol, aplicate numai in perioada de vara.

Insolatia directa, ca si temperatura prelungita mai scazuta de 10 grade Celsius sunt de regula fatale pentru Anthurium, iar in cazul unor afectiuni incipiente provocate de unul din acesti factori, plantele se refac totusi cu greu si in timp indelungat.

Image

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s