Păduchi ţestoşi sau lânoşi


Plantele ornamentale din apartamente care au fost infestate cu păduchi sau care au fost puse lângă plante infestate cu păduchi ţestoşi sau lânoşi, trebuie urmărite pe toată perioada iernii.

  1. Simptome:

– Adulţi şi larve ale păduchilor ţestoşi se observă de-a lungul nervurilor frunzelor, pe lastari şi ramuri. Femela adultă are corpul oval-piriform, plat, de culoare galbenă-portocalie. Larva este eliptică, gălbuie (Fig. 1);

– Adulţi şi larve ale păduchilor lânoşi apar pe frunze, pe lăstari şi în crăpăturile ramurilor. Femela are corpul oval-alungit, roz-gălbui, acoperit cu o secreţie pulverulentă albă. Larva este plată, galben-roşiatică (Fig. 2).

– Frunzele se deformează datorită înţepăturilor larvelor care se hrănesc cu sevă;

– Pe măsură ce numărul de larve este tot mai mare se instalează fumagina, cad frunzele iar florile rămân mici sau nu mai apar.

– Odată cu înmulţirea dăunătorilor încep să se usuce ramurile tinere apoi se poate usca întreaga plantă.

  1.  Cauze:

– Păduchele ţestos al lămâiului – Coccus hesperidum;

– Păduchele lânos al lămâiului – Planococcus citri;

– Păduchele alb al leandrului – Aspidiotus nerii;

Aceştia sunt păduchii cel mai des întâlniţi, sunt polifagi şi atacă plante din numeroase familii: Citrus; Ficus; Cactus; Cycas; Asparagus; Nerium – Leandrum; etc.

La plantele ornamentale păstrate peste iarnă la temperaturi de peste 18 ° C şi care au fost infestate cu păduchi în toamnă,  pot să apară larve care migrează în masă,  pe frunze, lăstari, ramuri dar şi pe plantele sănătoase amplasate lângă cele infestate.

  1.  Controlul dăunătorilor:

Monitorizarea precoce – se controlează frunzele şi ramurile pentru a determina prezenţa adulţilor şi apariţia secreţiei lipicoase pe frunze. „Roua de miere” indică apariţia larvelor şi este momentul optim de aplicare a tratamentelor.

Controlul cultural – plantele grav infestate, care nu au fost tratate timp îndelungat, mai ales plantele mici, cu frunziş bogat sau greu de tratat se vor distruge.

Controlul chimic – tratamentul cu produse de ptotecţie a plantelor se face în momentul apariţiei larvelor deoarece acestea pot fi distruse. Stadiul larvar durează între 25 – 70 de zile în funcţie de dăunător şi de condiţiile de păstrare a plantelor. Adulţii au o carapace ca un scut împotriva substanţelor chimice. Pentru  a distruge dăunătorii trebuie să ţinem cont de câteva reguli:

1.Începutul aplicării tratamentelor să fie la apriţia larvelor;

2. Concentraţia produselor utilizate nu trebuie să depăşească doza recomandată. Prin mărirea concentraţiei nu distrugem toate larvele dar vom avea forme rezistente iar următoarele generaţii vor fi tot mai greu de distrus.

3. Alternarea substanţelor active utilizate la tratamente. Aceşti dăunători dezvoltă uşor rezistenţă la produsele de protecţie a plantelor. Produsele cele mai eficiente şi recomandate pentru aceşti dăunători sunt pe bază de:

acetamiprid (MOSPILAN 20 SG sau SP – 0,02 %);

tiacloprid (CALYPSO 480 SC – 0,02%);

tiametoxam (ACTARA 25 WG – 0,01%).

Tratamentul se repetă la 7 – 8 zile cu altă substanţă activă.  În cazul unui atac puternic se efectuează 3 tratamente având în vedere că stadiul larvar durează de la 25 de zile în sus.  Cu o serie de tratamente nu se pot distruge  toţi dăunătorii şi vom repeta seria de 2 sau 3 tratamente atunci când apar noile larve. La aplicarea tratamentelor trebuie să se ţină cont şi de prezenţa sau absenţa  florilor (citrice, leandru). În perioada apariţiei florilor şi deschiderii lor este bine să evităm   aplicarea de tratamente pentru a nu distruge florile şi fructele abea legate. Vom controla plantele să nu apară fitotoxicitate.

Image

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s